ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΣΚΗΣΗ

Οι πνεύμονες των ηλικιωμένων αντέχουν την έντονη άσκησηΑν οι ηλικιωμένοι θέλουν να αρχίσουν έντονο πρόγραμμα άσκησης υπάρχουν πιθανότητες οι πνεύμονές τους να αντέξουν την επιπλέον ζήτηση, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ερευνητές αξιολόγησαν νεότερους και μεγαλύτερους ενήλικες για να καθορίσουν την ικανότητα των πνευμόνων να ανταλλάσσουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Η ανταλλαγή μεταξύ πνευμόνων και αίματος δίνει οξυγόνο στον οργανισμό αλλά μειώνεται με την ηλικία.
Η έρευνα περιέλαβε 4 ομάδες. Μια ήταν νέοι ενήλικες με μέση ηλικία τα 27 χρόνια. Είχαν φυσιολογικά επίπεδα φόρμας. Η δεύτερη ομάδα ήταν ενήλικες με πολύ υψηλή φόρμα. Η μέση ηλικία τους ήταν επίσης 27 ετών.
Η τρίτη ομάδα αποτελείτο από ηλικιωμένους. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 69 έτη και είχαν φυσιολογικά επίπεδα φόρμας. Η τελευταία ομάδα ήταν ενήλικες με υψηλή φόρμα και μέση ηλικία τα 65 έτη.
Οι εθελοντές έκαναν άσκηση αυξανόμενης δυσκολίας σε στατικό ποδήλατο. Καθώς ασκούνταν οι εθελοντές, οι ερευνητές μέτρησαν την διαχυτική ικανότητα πνευμόνων.
Οι ερευνητές πίστευαν ότι και οι 2 ομάδες ηλικιωμένων θα είχαν βλάβη στην πνευμονική λειτουργία έναντι των νεότερων.
Ωστόσο, η αύξηση της διαχυτικής ικανότητας δεν φάνηκε περιορισμένη σε καμία από τις 4 ομάδες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λειτουργία της πνευμονικής κυκλοφορίας δεν περιορίζεται κατά τη διάρκεια έντονη άσκησης, άσχετα από το επίπεδο φόρμας ή ηλικίας.
Αυτό φαίνεται να αληθεύει αν και συμβαίνουν αρνητικές αλλαγές λόγω ηλικίας, στην πνευμονική κυκλοφορία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας με επικεφαλής την Kirsten Coffman, της Mayo Clinic στο Rochester, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Applied Physiology.

Πηγές: Journal of Applied Physiology.

Νέα - Άρθρα

logox60 trnspr

Τo διαγνωστικό κέντρο / μικροβιολογικό εργαστήριο Π. Φαληρέας, στεγάζεται σε ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα κτήρια στο κέντρο της Καλαμάτας, στην συμβολή των οδών Χρυσάνθου Παγώνη 9 & Μητροπέτροβα.


Google My Business3

iso 2

Στείλτε μας το βιογραφικό σας στο

hr[at]falireasmedical.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαγνωστικό κέντρο Καλαμάτας

   Χρυσ. Παγώνη & Μητροπέτροβα

   27210 25211

   info[at]falireasmedical.gr

 

Μικροβιολογικό κέντρο Στούπας

   Επαρ. οδός Καλαμάτας - Αρεόπολης

   27210 77300

   infos[at]falireasmedical.gr