ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ. ΤΙ ΟΦΕΛΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

weights 660

Η άσκηση με αντιστάσεις μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της πολλαπλής σκλήρυνσης, έδειξε μικρή έρευνα.

Ο ερευνητής Ulrik Dalgas, του Aarhus University στη Δανία, δήλωσε ότι τα φάρμακα μπορούν να αναχαιτίσουν τη γρηγορότερη από το φυσιολογικό συρρίκνωση του εγκεφάλου, αλλά φάνηκε τάση ότι η άσκηση ελαχιστοποιεί περαιτέρω τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε ασθενείς που ήδη λαμβάνουν φάρμακα.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκετές μικρότερες περιοχές του εγκεφάλου άρχισαν να αναπτύσσονται μετά την άσκηση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 35 ασθενείς για 6 μήνες. Μισοί έκαναν ασκήσεις αντίστασης 2 φορές την εβδομάδα και οι άλλοι μισοί δεν ασκούνταν.

Μαγνητικές τομογραφίες πριν και μετά τους 6 μήνες έδειξαν ότι οι ασθενείς που έκαναν ασκήσεις αντίστασης είχαν λιγότερη συρρίκνωση εγκεφάλου από αυτή της ομάδας ελέγχου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Multiple Sclerosis Journal.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του είδους της άσκησης και της προστασίας του νευρικού συστήματος, όχι όμως αιτιατή. Χρειάζονται νέες έρευνες.

Ο Dalgas τόνισε ότι ενώ η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει ακόμα μια επιλογή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα φάρμακα.

Οι ερευνητές συνιστούν, αν κάποιος έχει πολλαπλή σκλήρυνση, πρώτα να μιλήσει με τον γιατρό του πριν αρχίσει εντατικό πρόγραμμα άσκησης.


Πηγές: Multiple Sclerosis Journal.

Νέα - Άρθρα

logox60 trnspr

Τo διαγνωστικό κέντρο / μικροβιολογικό εργαστήριο Π. Φαληρέας, στεγάζεται σε ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα κτήρια στο κέντρο της Καλαμάτας, στην συμβολή των οδών Χρυσάνθου Παγώνη 9 & Μητροπέτροβα.


Google My Business3

iso 2

Στείλτε μας το βιογραφικό σας στο

hr[at]falireasmedical.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαγνωστικό κέντρο Καλαμάτας

   Χρυσ. Παγώνη & Μητροπέτροβα

   27210 25211

   info[at]falireasmedical.gr

 

Μικροβιολογικό κέντρο Στούπας

   Επαρ. οδός Καλαμάτας - Αρεόπολης

   27210 77300

   infos[at]falireasmedical.gr