Ποιες εξετάσεις ανιχνεύουν τους συχνότερους καρκίνους;

Ποιες εξετάσεις ανιχνεύουν τους συχνότερους καρκίνους;

Κάθε χρόνο, παγκοσμίως αναφέρονται εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου. Στους άνδρες, ο καρκίνος του προστάτη παραμένει ο συχνότερος, ενώ σημειώνεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου. Αντίστοιχα, στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού παραμένει υψηλά στα στατιστικά, ενώ ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί ανησυχητικό πρόβλημα υγείας. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον καρκίνο και τη σημασία της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού της νόσου.

Ο καρκίνος είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων. Μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε μέρος του σώματος και να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου είναι σημαντική, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας. Ορισμένες εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, όπου είναι πιο πιθανό να θεραπευτεί.

Προληπτικές εξετάσεις καρκίνου για άνδρες

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες, αναδεικνύοντας τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων για τη διάγνωση και θεραπεία του. Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει μέτρηση PSA και δακτυλική εξέταση.

Σημειώνεται ότι αυξημένες τιμές PSA δεν είναι αποδεκτές από μόνες τους ως απόδειξη καρκίνου, καθώς μπορεί να οφείλονται και σε καλοήθεις καταστάσεις. Οι προληπτικοί ελέγχοι προτείνονται από την ηλικία των 50 ετών, επαναλαμβανόμενοι κάθε 3 έτη, με τη συχνότητα να αυξάνεται σε ηλικίες άνω των 60 ετών (κάθε 2 έτη). Ειδική προσοχή απαιτείται για άνδρες με οικογενειακό ιστορικό, οι οποίοι θα πρέπει να ξεκινούν τακτικούς ελέγχους από την ηλικία των 40 ετών.

Επιπλέον, η δακτυλική εξέταση αποτελεί σημαντικό στάδιο για την πρόληψη, ακόμα και όταν οι τιμές PSA είναι χαμηλές. Η συνδυασμένη χρήση αυτών των δύο μεθόδων βοηθά στην αξιολόγηση του κινδύνου και στην πρόληψη περαιτέρω εξελίξεων.

Προληπτικές εξετάσεις καρκίνου για γυναίκες

Καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού, ως ο πιο συχνός στον γυναικείο πληθυσμό, απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση. Για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, η ετήσια ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί αποτελεσματικό μέσο πρόληψης, ενώ ο υπέρηχος μαστού και η μαγνητική μαστογραφία είναι εναλλακτικές επιλογές. Ο ιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει εξετάσεις καρκινικών δεικτών CA 15-3 και CEA.

Για τις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, η γενετική εξέταση για τα ογκογονίδια BrCa 1 και BrCa 2 ξεκινά νωρίς, από τα 20 έτη, προσφέροντας προληπτική δράση.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Εξίσου σημαντική είναι η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το αντικαρκινικό εμβόλιο κατά του ιού HPV αλλά και το HPV τεστ αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου, ενώ το τεστ ΠΑΠ προτείνεται ετησίως μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Οι εξετάσεις των καρκινικών δεικτών CA 15-3 και CEA, προσφέρουν επίσης προληπτική δράση. 

Η σωστή παρακολούθηση της υγείας περιλαμβάνει τόσο γενετικές εξετάσεις όσο και την εφαρμογή εμβολιαστικών προγραμμάτων, προσφέροντας έναν ολοκληρωμένο προληπτικό προσανατολισμό για την υγεία των γυναικών.

Καρκίνος των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών ανήκει στους συχνότερους γυναικολογικούς καρκίνους στις προηγμένες κοινωνίες. Εμφανίζεται συνήθως σε μέση ηλικία, κυρίως μετά τα 50 έτη, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί σε νεότερες ηλικίες.

Οι γυναίκες πρέπει να είναι επιφυλακτικές για οποιαδήποτε αλλαγή στην υγεία τους και να αναφέρουν άμεσα στον ιατρό τους οποιοδήποτε ανησυχητικό σύμπτωμα.

Σε περίπτωση υποψίας για καρκίνο των ωοθηκών, ο ιατρός μπορεί να προτείνει μαγνητική τομογραφία και εξετάσεις αίματος όπως ο καρκινικός δείκτης CA-125, εξετάσεις γενετικού ελέγχου των BrCa 1, BrCa 2. Η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση παίζουν καίριο ρόλο στην επιτυχή θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών.

Τύποι καρκίνου κοινοί σε γυναίκες και άνδρες

Καρκίνος Παχέος Εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τρίτος σε συχνότητα καρκίνος στις δυτικές κοινωνίες, μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με έγκαιρη ανίχνευση. Η εξέταση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα ξεκινά στα 50, επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο. Σε θετικά αποτελέσματα, ακολουθεί η κολονοσκόπηση, προληπτική και θεραπευτική, ιδίως για άτομα με παράγοντες κινδύνου, με επανάληψη ανά πέντε ή δέκα χρόνια, ανάλογα με τα ευρήματα.  Οι εξετάσεις των καρκινικών δεικτών CA 19-9 και CEA, προσφέρουν επίσης προληπτική δράση. Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για υψηλά ποσοστά θεραπείας, επισημαίνοντας τη σημασία της τακτικής ορθοπρωκτικής εξέτασης και της συνεργασίας με τον ιατρό.

Καρκίνος του Πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα απειλεί εξίσου τις ζωές ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα. Συστήνεται η εξέταση του καρκινικού δείκτη CEA και η ετήσια βρογχοσκόπηση και μαγνητική τομογραφία πνεύμονα για καπνιστές άνω των 40 ετών, με συνοδευτική σπιρομέτρηση. Η σάρωση CT χαμηλής δόσης είναι ιδανική για ενεργούς καπνιστές και πρώην καπνιστές με υψηλό κίνδυνο.

Καρκίνος του Δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας ορατός κίνδυνος, καθώς η παρακολούθηση των δερματικών ελιών, η κλινική εξέταση από δερματολόγο, και η ανίχνευση αλλαγών σε σπίλους είναι καίρια για την έγκαιρη διάγνωση. Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε κίνδυνο πρέπει να εξετάζουν το δέρμα τους τακτικά, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον κίνδυνο και να διατηρήσουμε την υγεία του δέρματος.

Προληπτικές εξετάσεις καρκίνου: Οδηγός για την υγεία σας

Τύποι Καρκίνου
Φύλο
Εξετάσεις
Ηλικία
Συχνότητα
Καρκίνος του Προστάτη
Άνδρας
Καρκινικός δείκτης PSA, δακτυλική εξέταση
50
3 έτη (60 ετών: 2 έτη)
Καρκίνος του Μαστού
Γυναίκα
Καρκινικοί δείκτες CA 15-3, CEA, γενετικός έλεγχος BrCa 1, BrCa 2, ψηφιακή μαστογραφία
40
1 έτος
Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας
Γυναίκα
Τεστ ΠΑΠ, Τεστ HPV, καρκινικοί δείκτες CA 125, CA 19-9
Μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής
1 έτος
Καρκίνος των Ωοθηκών
Γυναίκα
Καρκινικοί δείκτες CA 125, γενετικός έλεγχος BrCa 1, BrCa 2, μαγνητική τομογραφία
50
1 έτος
Καρκίνος του Παχέος Εντέρου
Άνδρας, Γυναίκα
Καρκινικοί δείκτες CA 19-9, CEA, εξέταση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα, κολονοσκόπηση
50
1 έτος (θετικά αποτελέσματα: κολονοσκόπηση ανά 5 ή 10 έτη)
Καρκίνος του Πνεύμονα
Άνδρας, Γυναίκα
Καρκινικός δείκτης CEA, βρογχοσκόπηση, μαγνητική τομογραφία πνεύμονα
40 (καπνιστές)
1 έτος
Καρκίνος του Δέρματος
Άνδρας, Γυναίκα
Κλινική εξέταση από δερματολόγο
18 (μετά την έναρξη της έκθεσης στον ήλιο)
Τακτικά

Σημείωση: Οι συχνότητες των ελέγχων μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τα ατομικά χαρακτηριστικά και τους παράγοντες κινδύνου του κάθε ατόμου. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Νέα - Άρθρα

Call Now Button